Sehr-i Metal
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa Forum Winamp Radyo Yardım Tags Galeri Iletisim Giriş Yap Kayıt

Reklamlar

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Progresif metal  (Okunma Sayısı 256 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
atmospheric.doom

Journeyman
*

Üye No: 163

Kayıt tarihi 08 Ağustos 2007,19:30:00

Açtığı Konular:52
Üyelik Bilgileri
« : 17 Ağustos 2007,21:44:30 »

Progresif metal (ya da kısaca prog metal) 80’lerin ortalarında çıkış yapmış, progresif rock ile heavy metalin bir birleşimidir. Çıktığı dönemde kalabalık olmayan ama sadık bir dinleyici kitlesine ulaşmış, ve her geçen gün büyüyerek bugün köklü ve sağlam bir tür haline gelmiştir. Progresif metal, progresif rock geleneğinden miras aldığı alışık olunmayan caz diğer türlerin karışımı öğeler kullanmış, ortaya dinlemeye değer orijinal bir metal türü çıkarmıştır.

80’lerde geniş kitlelere ulaşamayan ve çapını aşamayan progresif metal özellikle Queensryche ile hız kazandı ve 90’larda son sürat büyümeye, yayılmaya başladı. Queensryche, heavy metal ve hair metalden kopup gelerek ilk progresif öğeleri kullanmış gruplardan biri oldu. 1983'te Seattle/ABD'de kurulan grup, bu kentten çıkan diğer grupları aksine grunge'la hiç ilgisi olmayan apayrı bir çizgide müzik hayatına başladı. Judas Priest, Rush, Yes, King Crimson gibi grupların etkisindeki müziğine çeşitli öğeler kattı ve türün öncüsü konumuna geldi. Şu anda bir klasik olarak gösterilen grubun “Operation Mindcrime” (1988) albümü heavy metal gitarını progresif kompozisyon teknikleri ve diğer progresif rock öğeleriyle birleştirdi ve türün gelmiş geçmiş belki de en iyi albümü oldu. Bu albüm hem tempolu ve istikrarlı müziği hem de lirikleriyle işlediği karanlık temayla ayrıca bir konsept (bütün halinde konulu) albümdü. Konsept albümler, “Operation Mindcrime”dan sonra progresif metale has önemli bir öğe de oldu.

Türün diğer çok önemli bir grubu da Dream Theater oldu. Modern progresif metalin efsane grubu haline gelen Dream Theater için her şey 1986 senesinde başladı. Gitarist John Petrucci ve bas gitarist John Myung’un Boston’da kurduğu grup klasik ve geleneksel metalden çok daha orijinal bir şeyler yapmaya karar verdi ve caz müzikten aşırı kompleks gitar tekniklerine kadar bir karışım oluşturup çok önemli bir progresif metal grubu haline geldi. 1999 yılında çıkardıkları “Scenes From a Memory” ise tam anlamıyla muhteşem bir konsept albümdü. Toplam 12 “manzara”dan oluşan bu albüm başlı başına filmsel bir senaryoya sahipti ve türün en iyi örneklerindendi.

Diğer önemli grup Los Angeles’lı Tool ise müzikal anlamda diğerlerine nazaran daha geleneksel bir şekilde progresif metale yaklaştı ve müziğine New Age öğeleri de katarak ilginç bir progresif metal sentezi yaptı. En iyi metal grubu dalında Grammy ödülüne sahip bir progresif metal grubu olarak 90’lara adını yazdı. 1993 yılının sonunda kurulan Symphony X ise (adından da anlaşılacağı üzere) klasik, senfonik öğelere ağırlık vererek progresif metali daha da ilerilere g*türdü.Grubun yaptığı şarkıları ortalama 10-12dk uzunluğunda olup destansı bir epik hava içinde devam eder.

Bu arada Amerikalı bir başka grup olan Fates Warning’i unutmamak gerekir. Özellikle Dream Theater’dan ayrılan klavyeci Kevin Moore ( Dream Theater’da Space Dye Vest, Ytsejam, Wait For Sleep gibi muhteşem şarkılara imza atan kişi ) Fates Warning grubuna dahil olunca grup iyice çıktasını yükseltti ve 1997 yılında “A Pleasant Shade Of Gray” adında 12 bölümden oluşan 1 şarkılık 50 dakika süren albüm ile direk progresif metalin unutulmazları içinde yer almaya hak kazandılar.

Bu türün diğer önde gelen grupları Watchtower, Threshold, Shadow Gallery, Damn the Machine, ve Ayreon’dir. Bu grupların ortak özellikleri müziklerinde death-metal ve jazz müziği ortak bir potada eritip farklı bir müzik türü ortaya çıkarmalarıdır.

Progresif rock’ın metalle buluşması olan progresif metal, sadece müziğiyle değil konsept albümleri ve neredeyse her biri “deneme” sayılabilecek lirikleriyle “Düşünen Adamın Metal’i” olarak ta bilindi. 80’lerden bu güne, hala canlılığını ve dinleyici kitlesini koruyan heyecan verici bir metal türü olarak metal ailesinde önemli bir yere sahip oldu. Yüksek müzik teknikleri zaman zaman dinleyicileri cidden yoracak kadar komplike gitar soloları ve yuksek klavye partisyonları ile "progressive" her zaman hazmı genellikle zor olan bir müzik türü olarak kalacaktır.

siz lanet olası hayali, güzel gümüş rengi insanlar...
Ve siz şehrin kanı akınca laneti ortaya çıkan melekler...
Ve siz kötülüğü bacaklarından kanla süzülen melek yüzlü şeytanlar...
İşte ben, olduğumdan melek, olduğumdan şeytan ama en çok da insan olarak geldim karşınıza...
Dünyanın en büyük suçunu işledim, öyle geldim...
Yarattım, post-modern bir Prometheus oldum öyle geldim....
Şimdi teslim olmak için Tanrı'nın karşısına dikildim...
''Sen de yenildin, seni de taklit ettim'' dedim...
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Progresif metal
« Posted on: 13 Ekim 2008,02:54:48 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olrak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Progresif metal mp3, Progresif metal indir, Progresif metal diskografi, Progresif metal biyografi, Progresif metal download, Progresif metal mp3 indir, Progresif metal resimleri, Progresif metal haberleri, Progresif metal yükle, Progresif metal videosu, Progresif metal discography,Progresif metal rapidshare,Progresif metal albüm,Progresif metal lyrics,Progresif metal dinle
tr_portnoy

Apprentice
*

Üye No: 65

Kayıt tarihi 22 Temmuz 2007,17:46:10

Açtığı Konular:19
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2007,14:26:27 »

portnoyun leziz davulu petrucinin "oha lan" "bune amk ya" dedirtten çıldırtıcı soloları jordın ın deli klavyesiyle dinlenmeye değer bir tarz olmuştur bnm gözümde dt nin başlattığı prog. hayranlığı dier gruplarada öncülük etti bende pain of salvation u tavsiye ederim progculara.

Zalim kaderine rağmen yaşamıştı
Meleği terkedince o da öldü
Gecenin gündüze dönüvermesi gibi
Bu da kendiliğinden oluverdi.
 .uyuyor...
Eyehategod

hücum borusu
Expert
*

Üye No: 24

Kayıt tarihi 19 Temmuz 2007,22:22:00

Açtığı Konular:78 terkidiyar

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : 19 Ağustos 2007,20:34:06 »

progressive in death kolunu severim açıkçası atheist,cynic,pestilence en iyi örnekleridir bana kalırsa...

Copyright© Sehrimetal.com® Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye olun veya Giris yapin
www.stereopan.com
yakında
Megadeth

Moderator
Expert
*

Üye No: 28

Kayıt tarihi 20 Temmuz 2007,00:57:48

Açtığı Konular:36 Rust in Peace

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 06 Eylül 2007,18:03:10 »

dinlemekten keyif ve haz aldığım müzikal türlerden biri de progresif metaldir..özellikle dream theater başta olmak üzere threshold,queensryche grupları bu tarzda sevdiğim isimler...

Güçlüler mizanseni devam ediyor.
Taglar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır

Gitmek istediğiniz yer: