MOONSPELL WOLFHEART
Bunalımınızın içinde ve duygusallığın dibinde sizi baştan çıkaran bir melodinin ve yerinizde duramayacak hale getiren bir senfoninin varlığını ve her saniyenin binlerce anlam ifade ettiğini bu albümde kavrıyorsunuz iyiden iyiye.
1.parça wolfshade çok iyi bezenmiz bir ballad arkasına klavye partisyonları ile açılıyor ve neye uğradığınızı anlayamadan kendinizi moonspellin büyülü dünyasında buluyorsunuz. HOŞGELDİNİZ! ...yine vokaller mükemmel bir vahşi hayvanın son haykırışlarını andırırcasına ve melodiler yine sizi yaralı bırakmak istermişçesine bateristlerinin meziyetleri ile dahada güçlenen bir sound ve daha büyülü daha mistik bir hal alıyor parça iniş çıkışlarla dolu ve temposu çok değişken olmasına rağmen nefes almanıza asla izin vermiyor.Ritmler ustalıkla seçilmiş aynı lyricler gibi vokal aynı zamanda edebiyat yazarı olmanın faydalarını yansıtmış yine kelimelerine ve o oturaklı sesiyle haykırıyor bizlere ölümü ensenizde sadece melodiler ile hissettirmeyi başarmış bir grup moonspell bunu gayet iyi yapıyorlar.Bir anda duruluyor denizi moonspellin bu sefer piskolojik olarak sizi çok etkileyecek bir kısmı başlıyor şarkının gözlerinizi kapatın tüm sevdiklerinizi ve tüm nefret ettiklerinizi gözünüzün önüne getirin sadece tek bir duyguyu hissetmeniz imkansız çünkü parça bir çok duyguyu aynı ritmde sanki bir çok tarzdaki yemeği aynı tabakta sunarmışçasına sunuyor.İnanılmaz bir harmoni ve mükemmel bir seçim.Sololar şarkının soft yapısına uygun olarak seçilmiş olmasına rağmen hiçte etkisiz kalmıyor senfoniyi bölmeden ona güç katıyor ve ritmlerin sizi sarmasına destek oluyor.Bir töreni veya bir seramoniyi andırıyor parça ve belli ediyor kendisini sadece bir başlangıç.
2.parça love crimes ise daha hareketli başlıyor daha çok melodik heavy diyebileceğimiz ve bizi hızıyla alışılageldik moonspellin çok dışına iten bir parça.Yüksek tempolu ancak yinede kendisini belli ediyor duygusal bir seramoninin sağlam taşlarından bir tanesi asla albümden kopmuyor.Tüm emareleri ile moonspell.Anlatılmak istenen anlandığında ve kendinizi hızına kaptırdığınızda zamanın daha hızlı geçtiğini tüm duyguların içinizde filizlendiğini farkediceksiniz ve asla basit olmadığını farkedeceksiniz.Çok karmaşık ve sarmal bir yapı var parçada iniş çıkışlar ve back vokal olarak kullanılmış olan hanımefendinin sanki kendisini duyurmak istermişçesine yalvarışları ile her saniyesinde sade bir karmaşaya doğru sizi çekiyor parça.Hiç vahşi hayvanların örneğin bir kurdun ağlayışını gördünüzmü..çığlıklarınızı duydunuzmu?..duymadıysanız vokali iyi dinleyin size bunu sunabilecek kadar iyi. iyi değil mükemmel!.gittikçe ağırlaşıyor romanımızın bu kısmı ancak kitabı elimizden bırakamıyoruz sanki büyülenmiş gibi.Bir anda kendinizi bir gölün en derininde buluyorsunuz ve tüm doğa melodilere eşlik ediyor adeta bunları size hissettirebilecek bir grup daha yok tadını çıkartın klavyeyi bu kadar incelikli ve güzel kullanan başka bir grubun olduğunuda sanmıyorum açıkçası ama sizlere kıyaslama yapmamanızı öneririm yoksa moonspell'den başka bişey dinleyemezsiniz!.
3.parça of dream and drama çığlıkların içinden doğan bir sakinlik gibi başlıyor bıkkınlık sezilen bir fısıldama duyuluyor ve ses öbeklerine yenileri katılıyor beyninizde daha önce hiç anlayamadığınız duygular beliriyor ve puzzle'ın son parçası kulaklarınızda süzülüyor kulak verin önüne çıkan herşeyi ezen senfoninin hüznüne ve ulaşın bu adamların müziğinin nirvanasına çünkü zirvede olabilmek kendinizi tatmin edebilmek değil bu dakikalarda ..daha iyi dinledikçe farkedeceksinizki moonspell sizi gittikçe kelimelerle anlatılamaz bir çemberin içine çekiyor ve piyano ritmleri ile parçamız zenginleşiyor blues öğelerinind erinden hissedildiği kaç doom metal parçası vardırki?..bu sefer sololar çok daha keskin seçilmiş ve şarkıdan uyumsuz şekilde aklımızı çeliyor başka diyarlara.Ritmler vokal herşey mükemmelde iki uzun şarkının arkasından kısa geliyor insana bu parça.
4.parça Lua D'inverno kısa bir ballad ve onun arkasına yerleştirilmiş olan bir kaç enstrumandan ibaret olsada içinizi gerçek huzurla dolduruyor sanırım bir nefes alma noktası olarak düşünülmüş ben bu şarkıda bol bol nefes alıyorum albümün diğer kısmına geçmeden çünkü ruhunuzun derinliklerine işliyor böyle bir sakinlik var üzerinde parçanın sadece dinlemelisiniz ve tekrar ve tekrar..
5. parça Trebaruna gayda ile açılıyor ağır ritmler ile birlikte daha etnik öğelere sahip olan bu parçanın içine dalıyoruz ne kadar hazırız hiç bakmadan çünkü bizi orada çağıran bir büyü var derinliklerimize etki ediyor.Daha bir tenor edasıyla söylenmiş bir parça ve belli ediyor kendisini melodik yapısıyla bu adamlar ne yaptıklarını biliyorlar dedirtiyor için için ağlayan ama dışında gülümseyen bir parça anlaşılmaz bir yapısı yok ancak biraz dikkat etmek gerekiyor özenle dinlenmesi gereken bir albümün en dikkat isteyen parçasıdır kendileri..ve heey!
6.parça bende büyük yeri olan vampiria fısıldamalar adeta kanınızı emiyor ve sade ritmlerde ağlamakla gülmek arasısınız içinizdeki coşku sadece anlatılandan ötürü değil parçanın melodik yapısının yanısıra piskopatça yazılmış sözlere eklenen delirmenin sınırındaki bıkkın vokal sizi ve ritmleri bateristin üzerine kurulmuş olan bu şarkıda baterist çok sade ritmlerle parçanın büyüsünü bozmadan aklımıza giriyor beynimizde binlerce düşünce ile bu senfoninin notaları dönüyor "oh vampiria!" ve bum bir anda farklı bir hal alıyor parça sakinliğin yerini vahşilik alıyor gizlice sızdığını farkediyorsunuz moonspellin derinliklerinize ve kulağınıza fısıldıyorlar "bizimsin" asla vazgeçemiyorsunuz bu andan sonra onlardan ve bir anda eski haline dönüyor şarkı bir anda çanlar duyuluyor ve yıldızımız parlıyor ritmlerin parçalayıcı keskinliğinde hissedebiliyormusnuz?
7.parça an erotic alchemy bizlere cinsel yaşamın kapılarını aralıyor.Sizce vücutların buluşması ve dayanılmaz haz sadece bedenselmi? ve duygularınız bedenlerin birleşişi sırasında tavan yapmazmı? karşınızdakini sadece bir et parçası olarak mı görüyorsunuz? bu imkansız ..işte bunları sunuyor bizlere ve o iki bedenin aslında koca bir dünya olduğunu anlatıyor durağan ritmlerin kendi içindeki çılgınca hareketinde.Bedenlerin kıvranışlarını sunuyor bizlere ve bakışlarda hissedilen kelimelere ve en anlamlısını " seni seviyorum" acaba çok mu kirlettik bu kelimeyi her duyuşumda tiksiniyorum artık ve samimi de olsa karşımdaki anlayamıyorum ne demek istediğini? suç bizde değil nede bu albümü yapanlarda...suç kelimeleri kirletenlerde tüm bunları hissettiğimiz bu parça mükemmel bir müzikal yapıya sahip melodilerin sarmal yapısı çekiyor içine insanı ve asla birbirinden ayrılamaz parçalar halinde asla kült değil.Hayal gücünüzü çalıştırmanız gerek kimin sizinle tek beden olmasını isterdiniz ben isteklerimi kaybetmiş biriyim size bu parçada bu kadar yardımcı olabiliyorum malesef.
8. parça alma mater hepimizin kulağına çalınmış bir parçadır klavyenin gitarlarla yer değiştirdiği ve o eşsiz çığlıkların kulağımıza yeniden çalındığı bu parça hüzünlü yapısıyla çok kez beni yere sermiştir hayata benzetilebilecek bir parça çok sarmal karmaşık hüzünlü ancak hareketli ve asla durmadan devam ediyor çünkü takılıp düşmek için arkaya bakmak yeterli mükemmel bir moonspell klasiği ritmler melodiler karmaşanın içinden doğan düzen misali sarıyor bizleri ve bırakmaya niyetli değil bizde gitmeye.Söyleyecek çok kelimenizin olması bazen o kelimelerin düşüncenizde bir yerlerde kısılıp kalmasına neden olur işte öyle bir andayım iki kelimem daha var parçayla ilgili "ALMA MATER"
9.parça ataegine enstrumantel ve geleneksel bir parça bozkırlarda çayırlarda hissediyosunuz kendinizi adeta sıcak bir kahve kokusu ve yanındada çörek kokusu vuruyor yüzünüze biri bir şarkı tutturmuş olabildiğine neşeli .Evet sizlerde kapatın gözlerinizi ve hayal edin cennetsi düzlükleri ufak bir ateş yakılmış birisi almış eline gitarı tıngırdatıyor sade ritmler doluyor kulağınıza elinizde biraz şarap ve dilinizde güzel sözler var karşınızda ise sevdiğiniz bir manzara ile yanınızda tek aşkınız belkide çok yakın bir dost var mükemmel öyle değilmi moonspell albümünde bizlere mükemmel bir final hazırlamış çünkü bu pikniğin sonunda arkadaşlarımızdan ayrılıyoruz geçirilen güzel anılar bir sonraki toplantıya kadar hayattaki tek dayanağımız oluyor aynı benim evime girer girmez bu albümü dinlemem gibi
okuyan herkese tekrar teşekkür ederim moonspell gibi karmaşık bir grubun tasviri zor oldu açıkçası.Hatalarım varsa affola albüm genel olarak mükemmel yaratıcılığın sınırlarının zorlandığı ve müzikal kalitenin tavan yaptığı bir albüm zaten gördüğü ilgiyide hakettiği ortada kesinlikle dinlenmesi gereken bir albüm.
Konser öncesi koyayım dedim .Tüm hakları demigod da saklıdır