ülke:ingiltere
Anathema, 1990 yılında Liverpool'da "Pagan Angel" adıyla, 5 kişilik bir grup olarak kuruldu.Grubun tarzı "death-doom" du.Ve ilk olarak "An Iliad Of Woes" adlı demo albümü kaydettiler.
1991 yılında ise isimlerini İncil'de "Tanrı'nın ve İncil'in laneti(Tanrı tarafından lanetlenmiş)" anlamına gelen "Anathema" olarak değiştirdiler. 1991 yılında ise "All Faith Is Lost" adlı demoyu çıkardılar.
Demo ses getirdi ve ardından 1992 yılında ilk resmi kayıt olarak "The Crestfallen EP."yi yayınladılar.1993 yılında "Serenades" albümü yayınlandı.Albüm büyük ilgi gördü ve albüm Kerrang Indie listesinde 2. sırada yer aldı.
Ayrıca albüm Metal Hammer'da ayın albümü seçildi.Bu alümde yer alan "Sleepless" adlı parçayı Creadle Of Filth de yorumlamıştır.
Grup Mtv Headbangers Ball'un Peaceville Kayıt şirketi için hazırladığı bölümde At The Gates ve My Dying Bride ile birlikte çaldı.
1995 yılında grup tekrar stüdyoya girdi ve Pentecost III adlı albümü yayınladı.Bu albümdeki bütün parçalar death-doom adına önemlidir. Ancak "Kingdom" vardır ki insanı uçurur! Şarkı sonlarına doğru apayrı bir hal almaktadır.
Yine 1995 yılında "The Silent Enigma" yı kaydettiler.Bu albüm Darren WHITE sız kaydedilen ilk albümdür.Darren gruptan ayrıldıktan sonra yerine grubunun ritim gitaristi Vincent CAVANAGH geçmiştir. Vincent, Darren'in yokluğunda kendinden beklenenin kat kat fazlasını vermiştir.Ayrıca, maalesef bu albüm Vincent'in brutal vokallerini dinleyebildiğimiz tek albümdür.Albümün en önemli parçaları "A Dying Wish" ve "The Silent Enigma"dır. Bu iki parça dabize melankoliyi derinden hissettirmiştir.The Silent Enigma'daki muhteşem distortionlar kendini hisettirmektedir.A Dying Wish'deki o sela sesi ve arkasındaki bass introsu, şarkı gece dinlendiğinde insana farklı şeyler hisettirir.
Ve 1996 yılında Anathema'ya asıl çıkışı yakalatan albüm "Eternity" geldi. Türk Anathema fanlarının en önemli parçası ve bir çok insanı Anathema dinlemeye başlatan(ben bile bu şarkıyla başlamışımdır) şarkı "Angelica" bu albümdedir.
Albümde clean vokaller ağırlıktadır. Yani Vincent'i clean ağırlıklı dinlediğimiz ilk albümdür Eternity.Albümde Pink Floyd etkisi hissedilmektedir.Hatta albümde bir Pink Floyd cover'ı da vardır.Hope... Bu tarz değişimi, bir çok eski Anathema fanını gruptan soğutmuştur ancak bir o kadar da yeni fan kazandırmıştır.Bu albümden sonra grubun bateristi John DOUGLAS gruptan ayrılmıştır. Bu yol ayrımı Anathema hayranlarında şok etkisi yapmıştır. John'un yerine Soulstice ve My Dying Bride davulcusu Shaun STEELE geldi.Bununla beraber grubun klavyecisi Les SMITH de Cradle Of Filth'e geçmiştir.Yerine My Dying Bride'ın ünlü kemancısı Martin POWELL gelmiştir.
1998 yılında "Alternative 4" adlı albümü yayınladılar. Bu albümdeki klavyeleri eski "My Dying Bride",ve "Cradle Of Filth" elemanı Martin POWELL çalmıştır. Albümün yayınlanışından hemen sonra grubun bassçısı ve melankolik sözlerde önemli yere sahip olan Duncan PETERSON da gruptan ayrılmıştır.Yerine ise Anathema ve My Dying Bride albüm kapaklarını çizen ve Duncan'ın diğer grubu "Dreambreed"den Dave PYBUS geldi. Bu sırada grubun eski davulcusu Jonh yuvaya dönmüştür. Bu Anathema fanlarına bir umut ışığı olmuştur. Bu sırada da Martin POWELL gruptan ayrılmış ve grubunun eski klavyecisi Les gruba dönmüştür.
Hemen ardından grup 1999 yılında "Judgement" ı yayınladı.Bu albümün kayıtları sırasında grup elemanları uyuşturucu kullanmaları nedeniyle bir süre nezarette kaldılar.Bu albümde bir çok kişinin eski sevgilisine adadığı, ama aslında CAVANAGH kardeşlerin ölen anneleri için yazmış oldukları, insanı melankolinin doruklarına taşıyan şarkı "One Last Goodbye" bulunmaktadır.
2001 ve 2002 yılında bir complain albüm olan "Resonance"ı yayınladılar. Alümde 12 eski Anathema parçasının yanında 3 farklı parçanın yorumu yer almıştır.
Ve bu albümün ardından yine 2001 yılında Anathema'nın en sönük albümü olarak tanımlayabileceğimiz "A Fine Day To Exit" ı yayınlandı. Albüm bir çok Anathema fanını hayal kırıklığına uğratmıştır. Albüm sönük olsa da "Temporary Peace" in benim için yeri çok ayrıdır. Bu şarkı bana melankoliyi derinden hissettirmiştir.
Ve 2003 yılında diğer bir CAVANAGH olan bassçı James'in katılmasıyla Anathema'nın en son albümü "A Natural Disaster" yayınlandı. Albümün o muhteşem kapak tasarımını Katatonia ve Opethle de çalışan Travis SMITH yapmıştır. Albüm aslında melankoli açısından oldukça etkili, ancak eski agresif Anathema albümlerinden oldukça farklı ve uzakta...
Anathema'nın son albümünde özlenen Anathema'dan kalan tek parça "Flying" diyebiliriz.Albümün en ilginç tarafı ise "Are You There" adlı şarkı...Şarkı Danny tarafından yorumlanmış... Biraz Coldplay etkisi var ama yine de etkileyici... "Electricity"
adlı şarkı piyano ağırlıklı ve yine Coldplay havası var. Ve akustik ağırlıklıdır.
Bu şarkı beni birçok kez hüzünlendirmiştir. Beni hüzünlendiren şey gitar sesidir aslında, ama nedense bu şarkıdaki piyanolar beni alışılmamış bir şekilde etkilemiştir. Yani grup ne kadar asıl tarzından uzak olsa da; elemanlar, vokaller değişse de altına "Anathema" yazdırdıkları her parçada melankoliyi hissettiriyorlar bize. Geceleyin odanızda yalnız kalıp loş bir ışıkta ya da zifiri karanlıkta dinlediğiniz zamanAnathema sizde anlamsız bir hüzün yaratır. Sevgilinizle mutlu olsanız da, hayat gayet güzel olsa da, o gün hayatınızın en güzel gününü geçirmiş olsanız bile Anathema sizi hüzünlendirecektir. Hatta bazen ağlarsınız... Sonra düşünürsünüz "Ben şimdi neden ağladım?" diye. Ama bu sorunun cevabı yoktur. Anathema dinledikten sonra hiçbir zaman yapmayacağınız şeyleri yapabilirsiniz. Çünkü Anathema ruhunuzu sarhoş eder.
Anathema konser sırasında en ufak bir yanlış akordan, en ufak bir yanlış zil sesinden dolayı seyircisinden özür dileyebilecek inceliğe sahiptir. Ayrıca "Lütfen alkış tutmayalım, ritim kaçıyor" diyecek kadar da açık sözlüdür.
Vincent'in pena tutuşu tellere vuruş şekli oldukça farklı ve sempatiktir.
Anathema'nın Türk seyirciler için yeri ayrı olduğu gibi Anathema için de Türk seyircilerinin yeri ayrıdır. Türkiye konserlerinden birinde "O kadar Avrupa ülkesi gezdik, ama siz hepsini s..ip attınız" demiştir Türk fanlarına karşı...Türk seyircileri kendilerini çok sevdirmiştir Anathema'ya... Bu yüzden ülkemize sık sık gelmektedirler.
Anathema değişse de, eski soundundan uzak kalsa da, birçok Anathema fanı Anathema'ya burun kıvırmaya başlasa da, biz melankoliyi hissetmeye, Anathema da hissettirmeye devam edecek...
Grup Elemanları
Vincent Cavanagh - Ritim gitar,klavye ve vokaller
Daniel Cavanagh - Solo gitar,klavye ve geri vokaller
John Douglas - Bateri ve perküsyon
Les Smith - Klavye
James Cavanagh - Bass
Eski Grup Üyeleri
Dave Pybus - Bass ('Judgement'ta)
Shaun Steels - Bateri ('Alternative 4'da)
Duncan Patterson - Bass ('Alternative 4' dahil tüm albümlerde)
John Douglas -Bateri('Eternity'e kadar tüm albümlerde)
Darren White - Vokaller ('The Silent Enigma'ya kadar tüm albümlerde)
Jamie Cavanagh - Bass ("All Faith Is Lost" demosunda)
Diskografi
Konuk Sanaçılar;
Les Smith (Şu anda da üye) - "Eternity"deki klavyeler.
Martin Powell - "Judgement"taki klavyeler.
Lee Douglas - "Judgement" & "A Fine Day To Exit" taki bayan vokaller.
Michelle Richfield - "Eternity" deki bayan vokaller.
Roy Harper - "Eternity"deki konusma.
Rebecca Wilson - "The Silent Enigma" vokaller.
Deryk Fullwood - "The Silent Enigma" vokaller.
Ruth Wilson- "The Crestfallen EP" & "Serenades" deki bayan vokaller.
Tür: Doom Metal