Sehr-i Metal
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa Forum Winamp Radyo Yardım Tags Galeri Iletisim Giriş Yap Kayıt

Reklamlar

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı..  (Okunma Sayısı 405 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мєLaηćhσLia

& DєaтhмєLaηćhσLγ
Moderator
Expert
*

SehriMetal Puanı: +7/-0

Üye No: 35

Kayıt tarihi 20 Temmuz 2007,13:19:00

Açtığı Konular:168
Üyelik Bilgileri WWW
« : 23 Mart 2008,09:26:15 »

Gercekten okuyup ders alinacak bir yazi bence....

Beşinci yüzyılda Atina'da bir yurttaş veya yurttaşlar grubu başka bir yurttaşa suçlamada bulunabiliyordu. Şuçlanan kişi ayağa kalkarak kendi savunmasını yapıyordu . Avukat yada yargıç yoktu.Çoğunluk tarafından seçilen 500 kişilik jüri kupaların içerisine taş koyarak oy kullanıyordu.
Sparta ile uzun yıllar süren savasın ardından yaşanan bozulmada günah keçisi aranıyordu.Sokratesin sürekli sorular sorması üç vatandaşın onun hakkında suçlama yapmasına neden oldu.Gençleri süpheci yaptığı, kuşak çatışmasına neden olduğu gibi kendisine yöneltilen suçlamaları tek tek çürütmesine karsın
Yapılan birinci oylama sonucunda oylama sonucunda 31 oy fark ile suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı. Sokrates savunmasında 'suçunun elinden gelenin en iyisini yaparak hizmet etmek olduğunu 'söyledi.
Kendisine birkaç alternatif sunuldu Atinayı terk edersen ve asla bir daha geri gelmeyeceğine söz verirsen kendini ölümden kurtarabilirsin(sürgünde yiyecek verilerek masrafları karşılanarak şehrin dışında yaşaması koşulları bulunmaktadır).Ya da Atina'da kalmak istersen konuşmayı bırak ve sessiz ol o zaman biz insanları yaşamana ikna ederiz.Aksi taktirde gün doğarken zehri içmek zorunda kalacaksın dediler.
Sokratesin cevabı ;
Zehri yarın yada bugün , zehir ne zaman hazırsa almaya hazırım ama hakikati söylemekten vazgeçmem. Canlıysam son nefesime kadar söylemeye devam edeceğim.Ve Atina'yı hayatımı kurtarmak için terk edemem Çünkü ozaman kendimi ölümden korkmuş, ölümden kaçmış,ölümün sorumluluğunu almamış güçsüz birisi olarak hissedeceğim.Ben kendi düşüncelerime, hislerime, varlığıma göre yaşadım; bu şekilde de ölmek isterim.

"ve suçlu hissetmeyin.Kimse benim ölümümden sorumlu değildir, sorumlu benim.Bunun olacağını biliyordum çünkü yalanlara, dolanlara, yanılsamalara dayanarak yaşayan bir toplumda hakikatten bahsetmek ölmeyi istemektir.Ölmem için karar alan şu zavallı insanları suçlamayın.Eğer bundan sorumlu olan birisi varsa oda benim.Ve hepinizin bilmesini istiyorum ki kendi sorumluluğumu alarak yaşadım ve kendi sorumluluğumu alarak ölüyorum. Yaşarken bir bireydim.Ölürken bir bireyim.Benim için kimse karar veremez; kendimle ilgili ben karar veririm."

ikinci mahkemede büyük çoğunluk kararıyla ölüme çarptırılır Sokrates.
Bir dostu;
"Ben senin sebepsiz yere ölüme çarptırılmana dayanamıyorum" dediğinde Sokrates dönerek
"Rahat ol, dostum, benim suçlu olarak ölüm cezasına çarptırılmamı mı tercih ederdin" demiştir.

Cezanın infaz zamanı gelmişti gün doğmak üzereydi. Mahkemenin vermiş olduğu cezanın zamanı gelmek üzereydi , Sokrates yatakta yatıyor ve zehri verecek adam zehiri hazırlıyordu. Zehri hazırlayan adam sürekli vakti erteliyordu , güneş doğmak üzereydi. Sokrates adama sordu; " Zaman geciyor, güneş doğuyor, bu gecikme neden?"
Adam Sokratesi seviyordu,onu mahkemede duymuş, içindeki güzelliği görmüştü ,tek başına Atina'dan daha zekiydi:Biraz geçiktirmek ,biraz daha yaşaması için zaman kazandırmak istiyordu.
- Sokrates "Tembellik yapma, hadi zehri getir" dedi

Zehri veren adam " Niçin bukadar heyecanlısın? Yüzünde öyle bir ışıltı görüyorum ki, gözlerinde öyle bir merak görüyorum ki... Anlamıyormusun ? öleceksin!"

-Sokrates " Bu bilmek istediğim birşey. Hayatı tanıdım, o güzeldi; Tüm kaygılarıyla, kederleriyle o hala bir keyiftir. Yanlızca nefes almak yeterli bir mutluluktur. Yaşadım, sevdim; canım ne isterse yaptım, içimden ne geldiyse söyledim. Artık ölümü tatmak istiyorum.Ve ne kadar çabuk olursa o kadar iyi."
"ve iki olasılık var: Ya doğulu mistiklerin söylediği gibi ruhum başka şekillerde yaşamaya devam edecek;bedenin yükünden özgür bir şekilde ruhun yolculuğunu sürdürmesi çok büyük bir heyecandır, beden bir kafestir, onun sınırları vardır; ya da belkide, materyalistler haklıdır:Bedenim öldüğünde herşey ölür.Geride kimse kalmaz.Bu da , olmamak da- çok bir heyecandır! Olmanın ne olduğunu biliyorum. Ve olmamanın ne olduğunu bilme anı geldi. Ve artık olmadığımda sorun nedir? Niçin onla ilgili endişeleneyim? Endişelenmek için burada olmayacağım, o halde ne için vakit kaybedeyim?"
« Son Düzenleme: 23 Mart 2008,16:16:17 Gönderen: MelanchoLia » Logged

Biliyorsan konus ornek alsinlar bilmiyorsan sus adam sansınlar.
Robot Moderatör
Anahtar Kelime
Offline Pasif

View Profile
Re: Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı..
« Posted on: 28 Ağustos 2008,08:14:12 »

uyari
Merhaba ziyaretçi. Öncelikle sitemize hoşgeldiniz. Ben robot moderatör olrak siteden daha fazla yararlanmanız için sitemize üye olmanızı öneririm. iyi eğlenceler.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. mp3, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. indir, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. diskografi, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. biyografi, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. download, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. mp3 indir, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. resimleri, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. haberleri, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. yükle, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. videosu, Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. discography,Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. rapidshare,Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. albüm,Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. lyrics,Socratesin Mahkemesi ve Cezasının İnfazı.. dinle
Lupus

Apprentice

SehriMetal Puanı: +10/-1

Üye No: 394

Kayıt tarihi 30 Eylül 2007,19:51:51

Açtığı Konular:8
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2008,15:04:59 »

Socratesin mahkeme tarafından öldürüldüğünü ve öğrencisi platonunda bundan çok etkilendiğini biliyordum
"Ben senin sebepsiz yere ölüme çarptırılmana dayanamıyorum" bu cümlede emin değilim ama muhtemelen Platona(eflatun) aittir.
Hikayesini bu şekilde hiç okumamıştım, platonun kitabında bahsettiği bir kaç ayrıntıyı daha iyi anlamama yardımcı oldu bu hikaye, socratese yapılanlara bi atıfda bulunuyormuş..
Paylaşım için teşekkürler..

Sapientia Edificavit Sibi Domum
littlesister

Journeyman
*

Üye No: 43

Kayıt tarihi 20 Temmuz 2007,23:19:00

Açtığı Konular:6
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2008,00:31:01 »

sokratesin bütün hikayeleri, öğretileri öğrencileri tarafından bugunlere taşınmış. kendisi bunlar kalıcı olsun deyip bişi yapmamış.

it's not fair! it's not fai...
DєaтhмєLaηćhσLγ

& мєLaηćhσLia
Grandmaster
*

SehriMetal Puanı: +7/-2

Üye No: 34

Kayıt tarihi 20 Temmuz 2007,12:09:00

Açtığı Konular:531 Death,Come Near Me !

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2008,01:24:12 »

Socratesin idamının sebebi o dönem
Atina orduları komutanı olan Spartaya karşı büyük zaferler kazanan
daha sonra Sparta tarafına geçip Atinayı maglup eden
Daha da sonra Sparta ve Atinada idam kararı cıkarılan
ve trakyaya kacan
Alkibiades

Socratesin ögrencisi

I this world of pain I am better of dead!
Give me love, or give me... death!

O Death, come near me!
I have summoned you!
Darkpain

Master
*

SehriMetal Puanı: +3/-0

Üye No: 3

Kayıt tarihi 14 Haziran 1984,00:00:00

Açtığı Konular:134
Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2008,03:41:08 »

Socratesin mahkeme tarafından öldürüldüğünü ve öğrencisi platonunda bundan çok etkilendiğini biliyordum
"Ben senin sebepsiz yere ölüme çarptırılmana dayanamıyorum" bu cümlede emin değilim ama muhtemelen Platona(eflatun) aittir.

Büyük olasilikla öyledir. Cünkü Hocasının ölüm cezasina carptilirmasi platonu gercekten cok derinden etkilemiştir. Hatta ki "Devlet" isimli kitabi sokrates'in öğretilerinden oluşur ve bir devletin nasil olmasi gerektigini, nasil bir devlet anlayışı olsa idi Hocası Sokrates idam cezasi ile karşı karşıya kalmazdı bunları anlatan ve de Sokratese ait yazılı tek bilgileri de iceren kitaptir .
CubaLibre

Novice
*

SehriMetal Puanı: +0/-0

Üye No: 635

Kayıt tarihi 30 Mart 2008,16:44:57

Açtığı Konular:0
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2008,16:54:50 »

Savunduğu fikre canı pahasına sahip çıkan dönemin en önemli düşünürlerinden biri.Cellatın dahi bu infazdan ötürü büyük acı duyduğunu biliyorum.
NightCrawLer

Sürüngen
Expert
*

SehriMetal Puanı: +666/-0

Üye No: 25

Kayıt tarihi 07 Haziran 1985,00:00:00

Açtığı Konular:68
Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : 01 Nisan 2008,20:46:13 »

seviom böyle sıyırmış adamları...

acıma yetime döner koyar nırınım nırınım...
Donnie_Darko

Master
*

Üye No: 18

Kayıt tarihi 19 Temmuz 2007,20:49:00

Açtığı Konular:343
Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 01 Nisan 2008,23:50:27 »

Böyle adamlar eskilerde kaldı işte.. Şimdikiler en yüz kızartıcı suçta bile ''inkar'' edebiliyolar yüzleri zerre kızarmadan.. İnsanlık nerden nereye gelmiş bea bi düşünsenize..

Asrın yeni bir umdesi var, hak kapanındır.
Söz haykıranın, mantık ise şarlatanındır.
Geçmez ele bir pâye, kavuk sallamayınca,
Kürsî-i liyakat pezevenk, puşt olanandır!
Darkpain

Master
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : 01 Nisan 2008,23:53:51 »

Merak etme Donniecigim, Sokrates'in dönemi de bundan farkli degildi. Zaten o da tüm bunlara karşı ciktigi icin idam edildi. Para ile politikaci olmayi öğreten (dönemin en kazancli mesleği politikacilikti) sofistlere karşı kendisi tüm bu bilgileri hic bir ücret talep etmeden, halkin icinde anlatmaya, insanlara nasil düsünmesi gerektigini ironik sorular ile anlatmaya hatta ki düsündürtmeye başlamiştir. Bundan sonrasi da malumdur. Geri kalan kısmın senaryosunu cok rahat tahmin edebilirsiniz
Donnie_Darko

Master
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : 02 Nisan 2008,00:00:27 »

Sokrates gibi adamlar kaldı yani öyle mi? Bunu mu anlamalıyım?

Darkpain

Master
*

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : 02 Nisan 2008,00:02:40 »

tabi ben varim
Lupus

Apprentice

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : 02 Nisan 2008,02:43:19 »

Sokrates gibi adamlar kaldı yani öyle mi? Bunu mu anlamalıyım?

Şüphen olmansın, socratesle aynı düşünce yapsındaki kişiler eskisinden daha çok var.
Ama socratesten sonra dünya çok değişti, yanılsamalar dünyasında insan nüfusu ve bu insan nufusunun birbirine bağımlılığı yüzlerce kat daha yüksek bi seviyeye geldi. buna karşın manevi gelişim o kadarda büyük olmadı. dolayısıyla o tarihteki socratesin önünde 1 engel varsa, bugünkü socrateslerin önünde 10 larca 100 lerce engel var.
ama sanılmasınki bu engeller yıldırabilir, aşanlarda var...

Donnie_Darko

Master
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : 02 Nisan 2008,12:52:34 »

Örneklerini merak ettim doğrusu.. Ben de insanlığın genel anlamda kötüye gittiğini düşünüyodum.. Herkesin çıkarcı, sırf kendini düşünen yaratıklar haline geldiğini düşünür dururdum hep  rolleyes
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2008,22:14:09 Gönderen: Donnie_Darko » Logged

Lupus

Apprentice

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : 02 Nisan 2008,22:04:44 »

şahsen gördüğüm örnekler var ama samimiyetlerini size ancak kendileri savunabilir, o sebeple benim adres göstermem doğru olmaz. tabi ben yanılıyorda olabilirim..

.:BlackcinnetkaR:.

Expert
*

SehriMetal Puanı: +1/-0

Üye No: 661

Kayıt tarihi 13 Nisan 2008,23:32:49

Açtığı Konular:11 Kahr'ı_Derûn

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : 20 Mayıs 2008,22:51:15 »

eyw. melancholia kardeş eline sağlık
etkilendim doğrusu

& Nera

Beni hep gülerken görürsünüz
Gülüşlerim,acılarımın ve gözyaşımın maskesidir
Taglar:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır

Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0.5 beta 1© Bloc

Sehrimetal
Yasal uyarı
Bu site Trstudent ile ayni hostta barındırılmaktadır.
Topsites || Vampirland || Tattoo
SehriMetalThe ultimate MetalToplist Toplist http://www.toplist.metalcentre.com/Bira Darksites Rock Toplist  | Rock & Metal Müzik Siteleri

Link değişimi,reklam ve diğer önerileriniz, şikayetleriniz için iletişim sayfamızı kullanın!

Wap || Wap2 || İmode || Sitemap || Rss || Arsiv || Sitemap2 || In english || SehriMetal Blog || Son Konular||
eXTReMe Tracker